NAKIT

Človek je bil od nekdaj rad okrašen z dragulji. Zaradi tega se je nakit razvil kot panoga. Nakit je okras za osebno okrasitev. Beseda nakit je anglicizirana oblika latinske besede, jocale, kar pomeni, da zgodovina igrač pravi, da so približno 40.000 let nazaj prvi nakit nosili Kromanjonci, predniki Homo sapiens. Njihov nakit je vseboval surove ogrlice in zapestnice iz kosti, zob in kamna, prišitih na živalske žile. Pred kratkim izkopane 100.000 let stare kroglice iz školjk Nassarius veljajo za najstarejši znani nakit.

Prej je bil nakit izdelan za praktične namene, kot je na primer pripenjanje oblačil. Dandanes se ne uporablja samo za dekoracijo, temveč velja tudi za statusni simbol. Danes izdelujejo različne vrste nakita. Nove različice, kot je umetniški nakit, so znane po svoji umetniški iznajdljivosti. Umetnost je tukaj cenjena bolj kot material. Poceni kostumski nakit iz slabših materialov in žičnata skulptura iz žice in kamnov iz navadnih kovin ali plemenitih kovin in dragih kamnov so drugi sodobni nakit današnjega časa.

Številni nakit, na primer broške, prvotno izdelani za funkcionalne namene, so prav tako simbolični. Krščanski križ ali judovska zvezda kaže na versko vero, ki ji sledimo. Poročeni pari nosijo poročne prstane.

V starem Egiptu so nakit prvič izdelovali približno 3000 do 5000 let nazaj. Egipčani so oboževali sijaj, redkost in uporabnost zlata. Egipčani so nabrali veliko zlata iz afriških puščav in kasneje pridobili več kot poklon iz zajetih kraljestev. V Egiptu je nakit kmalu simboliziral moč. Premožni sloji so ga nosili ne samo v življenju, ampak tudi po smrti, pokopali so jih z njimi.

V Mezopotamiji so nakit izdelovali iz kovine, intarzirane s svetlo obarvanimi kamni, kot so ahat, lapis, karneol in jaspis. Njihove najljubše oblike so bili listi, spirale, storži in grozdi. Ustvarjen je bil tako za okrasitev ljudi kot kipov.

V Grčiji je bila večina nakita izdelana iz zlata, srebra, slonovine, draguljev, brona in gline. Kasneje so po Aleksandrovih osvajanjih sprejeli azijske modele. Sprva pod vplivom evropskih modelov je prihod rimske vladavine v Grčiji do 27. pr. N. Št. Prinesel pomembne spremembe.

Čeprav so avtohtoni modeli preživeli pod vplivom rimske kulture. Najpogostejši okras starega Rima je bila broška, ​​s katero so skupaj varovali svoja tekoča oblačila. Uporabili so zlate, bronaste, kostne, steklene kroglice in biser. Približno 2000 let nazaj so uvažali safirje iz Šrilanke in diamante iz Indije. Uporabljeni so bili tudi smaragdi in jantar.

Italijani so prej iz surovega zlata ustvarili zaponke, ogrlice, uhane in zapestnice. Izdelani so bili celo veliki obeski za shranjevanje parfumov. Bizantinsko cesarstvo, znano kot vzhodni naslednik Rimljanov, je nadaljevalo rimsko tradicijo, čeprav so prevladovali verski simboli. Bizantinci so imeli raje lahke zlate okraske, bogato vgrajene z dragulji. nakit so nosile predvsem bogate dame, moški pa so se omejili na prstan s pečatom.

Indija ima najdaljšo neprekinjeno tradicijo izdelovanja nakita. Okoli 1500 let pred našim štetjem so ljudje iz doline Inda izdelovali uhane in ogrlice iz zlata, kroglice iz drugih kovin. Ženske so nosile zapestnice iz gline in školjk, ponavadi so bile pobarvane v črno barvo in so imele radi tiare, dušilke, broške in ušesne obroče. Glino so na splošno zamenjali steklo in kovine.

Nakit je imel različne funkcije. Njegov glavni namen je bil v starih časih odganjati zlo. Ljudje so dote plačevali z nakitom. Ustvarjen je bil tudi za uporabo kot valuta za trgovanje z blagom, kar je razvidno iz uporabe suženjskih kroglic. To je bil tudi razlikovalni znak med vladarjem in vladarjem. Vrednost sredstev je še danes pomembna.

You may also like...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja